Каква е разликата между игра за забавление и хазартна зависимост?

Кога хазартът преминава от забавление в разрушителна мания?

Краткият отговор е, когато човек продължава да играе хазарт, дори и след като спре да бъде забавено. Прекомерната употреба от почти всичко може да се превърне в проблем. Хазартът не прави изключение. Може да изглежда контраинтуитивно, но патологичните комарджии могат да получат усещане на голям адреналин, дори когато загубят. Те започват да гонят загубите си, точно както може да се очаква комарджия да гони победи.

Ето няколко от разликите между човек, който играе за забавление, и някой, който страда от хазартна пристрастеност:

  • Хората без хазартна зависимост ще спрат да играят, когато изиграят определените за вечерта средства.
  • Хората с пристрастяване към хазарта имат ирационални убеждения относно шансовете си за победа срещу загуба, което ги прави неспособни да вземат решение да спрат да залагат. Поради тази причина, те не могат да контролират с колко пари залагат.

Икономическо проучване намери доказателства, че съществуват две общи ирационални вярвания, които влияят на поведението на хазартно зависимите: „Голямата печалба“ и „Заблудата на комарджия“.

  • Митът за „голямата печалба“ представлява убеждението на комарджията, че шансът за победа се увеличава след низ от победи. Комарджиите също вярват, че притежават умения в така познатите игри на късмета.
  • „Зблудата на комарджията“ е убедеността, че печалбата вероятно ще бъде последвана от загуба и обратно. Комарджиите отказват да разглеждат всяка игра на случайността като независима от всяка друга, вярвайки, че са свързани помежду си.

Защо загубата носи адреналин на хазартно зависимите?

Всеки изпитва повишен адреналин, когато печели. Печеленето и очакването за победа задействат освобождаването на химикали в мозъка, като допамин, който предизвиква това чувство на вълнение. Но когато загубата е придружена от аудио и визуални стимули, проектирани да ви насарчът да продължите да играете, това може да има същия ефект върху мозъка.

Както беше споменато по-горе, митът за „голямата печалба“ е вярата, че комарджията притежава умения, които могат да преодолеят шансовете в случайните игри, на които играят. Но наистина ли това са игри на късмета? Всъщност, не точно. Казината популяризират хазарта с маркетингови тактики, както и чрез предлагане на все по-нови игри и софтуеър, за да привлекат колкото се може повече играчи. Последните биват погълнати от игрите чрез анимации и озвучителни ефекти (както и други фактори), с цел да предизвикат желание да играят по-често, както и да залагат по-големи суми.

Казината и уебсайтовете за хазарт определено не пестят средства за проектиране на игри, които да взаимодействат с играчите. Различните „звънци“ предизвикват кръстосване на проводниците в мозъка. Дори когато загубите, усещате, че печелите. Тези омагьосващи мигащи цветни светлини и звънци дори могат да доведат до състояние на транс, което ви кара да не можете да се отскубнете от играта, като по този начин продължите да играете с часове.

Коефициентите за печалба не са в полза на комарджиите. Казината, както и уебсайтовете за онлайн хазарт винаги имат предимство. Игралните автомати, например, са специално програмирани, с цел да представят резултати, близки до печалба, за да се запази интересът на играча. Тук често се среща „заблудата на комарджията“, описана по-горе, вярвайки, че загубата най-вероятно ще бъде последвана от печалба. За съжеление, това по-често не се случва.

5 знака, които показват, че забавлението от хазартни игри е преминало в хазартна зависимост:

  • Когато хазартът се използва като бягство и/или механизъм за справяне със стрес или безпокойството. В този случай се смята, че хазарта отвлича вниманието от нечии проблеми.
  • Преживяване на проблеми във взаимоотношенията. Когато най-близките хора се тревожат от вашето поведение, свързано с вземане на все по-големи заеми, както и последствията от това.
  • Стремеж да прикриете участието си в хазартна дейност, като се прибягва до лъжи.
  • Криминално поведение – дори кражба от семейството и приятели, за да изплатите дълговете си, както и за да продължите да залагате.
  • Финансови проблеми, включително загуба на работа, дом или кола, както и дълг по кредити.

Ако вие или някой, когото познавате, проявява тези признаци на хазартна зависимост, потърсете незабавно професионална помощ, за да се справите с проблема.

Lost Password