Предимствата на crypto валутите

Crypto или крипто валутите, представляват децентрализирано дигитално средство за разплащане, основано на блокчейн технологията, както и криптографски методи за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици. Криптовалутите са под-вид на алтернативните валути или по-конкретно на виртуалните валути.

Първата децентрализирана криптовалута е биткоин, е пусната в обращение в началото на 2009 година. От тогава до днес са създадени множество други crypto валути, както и разнообразни приложения на блокчейн извън платежната сфера.

За разлика от електронните пари в централизираните банкови системи, контролът при crypto валутите е децентрализиран, т.е. базата от данни на транзакциите се поддържа като разпределена счетоводна книга между участниците в транзакциите.

Липсата на каквато и да е трета страна с контролираща роля, освен плащащия и получаващия парите означава, че биткойн е децентрализирана цифрова валута, а стойността му и доверието в него нарастват през годините. Интересът към този нов тип crypto валута става все по-голям, което доведе и до впечатляващо увеличение на стойността в определени моменти. Бързо след това обаче, цифровото пространство буквално се наводни с голям брой криптовалути, които в някои случаи изчезваха точно толкова внезапно, колкото се бяха появили. Това, което ги обединява е, че за всички тях беше декларирано, че са проекти базирани на блокчейн.

В началото на 2016 година общата стойност на целия пазар на crypto валути беше около 8 милиарда долара, а само две години по-късно тази стойност нарасна 100 пъти до цели 800 милиарда. Все пак, пазарната капитализация на всички криптовалути не успя да се задържи дълго на тези стойности и през януари 2019 година вече се оказа под 130 милиарда долара.

През същия този период цената на биткойн обаче, успя да нарасне с над 1000% за по-малко от година. Биткойн започна 2017 година на цени около 1000 долара, а по-малко от година по-късно се търгуваше на нива близки до 20 000. През 2018 година обаче най-популярната crypto валута изтри над 80% от стойността си след като се срина до нива от 3100 долара. От тогава до днес тази виртуална валута увеличава своята стойност, но значително по-плавно. Като в момента има стабилизиране и нейната стойност варира около $7000.

Популярни crypto валути:

Bitcoin: Тази криптовалута е първата, която поставя началото на целия бранш, като същевременно е и своеобразен стандарт за останалите подобни виртуални парични системи. Макар за създателя й да се знае, че е с псевдоним Сатоши Накамото, до днес не е ясно кой стои зад това наименование. За целта се използва децентрализираната технология блокчейн, а всяка транзакция се потвърждава чрез система от математически изчисления.

Litecoin е пример за така наречените „алткойни“, или алтернативни на биткойна криптовалути. Подобно на остаалите най-популярни примери, тя е дигитална валута и система за разплащане. Тя работи на принципа потребител-до-потребител и е с отворен софтуер с лицензионен номер MIT/X11. Това означава, че се прилагат само няколко ограничения за употребата на тази система. Лайткойн предлага по-бързо потвърждение, тъй като мрежата му цели да се обработват блокове на всеки 2.5 минути, вместо на всеки 10 минути, както е при биткойн.

Dogecoin: тази странна според мнозина дигитална валута, чиято емблема е японско куче шиба ину, се отличава с изключително лесна употреба. Създателите й я наричат “интернет валутата”, позволяваща на потребителите много лесно да изпращат пари онлайн.

Dash: Dash е по-тайнствен алтернативен вариант на биткойн, който осигурява повече анонимност и мрежата, с която оперира не позволява почти никакво проследяване на парите, а за копаенето ѝ се използват CPU или GPU.

Ethereum: Етериум или Етер (ETH) е отворена софтуерна платформа базирана на блокчейн технология. Освен, че е криптовалута, системата е и своеобразен blockchain as a service – т.е. тя позволява на разработчиците да изграждат и пускат собствени децентрализирани приложения.

Monero: използва техниката “ring-signatures”. При тази техника се появяват група криптографски подписи, включително поне един реален такъв. Плюс това, сумите на транзакциите са скрити, което допълнително повишава сигурността. Този вид криптовалута не може да бъде проследена.

Zcash: ZCash предлага допълнителна сигурност като всички транзакции биват записвани и публикувани в blockchain база, но детайлите (като сума, изпращач и получател) остават защитени. Тази криптовалута осигурява неприкосновеност на личните данни и избирателна прозрачност на транзакциите.

NEM: Криптовалута, базирана на блокчейн, която използва различен начин за копаене и потвърждаване на транзакциите.

DigiByte: Digibyte се определя от някои като “спящ гигант”. В случая се има предвид колко е мощен по отношение на своите технологични функции. Този дигитален актив е 40 пъти по-бърз от биткойн и има редица други предимства пред краля на криптовалутите.

Bitcoin gold: Разклонение на биткойн със същите характеристики, но различен алгоритъм на копаене, който защитава миньорите с по-нисък профил.

Bitcoin Cash: Производно на биткойн (или разклонение в блокчейн терминологията), което успява да използва своята блокчейн платформа да обработва по-бързо по-голям обем данни, главно благодарение на по-големи блокове.

Ethereum Classic: Разклонение на Етериум, което стартира като резултат на различно мислене и философия на част от поддръжниците на платформата.

Ripple: Рипъл е стартиращ проект (startup) от Сан Франциско, Калифорния. Подобно на Етериум, тази система едновременно играе ролята на платформа и валута. Тя не е базиран на блокчейн технология, а използва собствен, патентован Ripple protocol consensus algorithm (RPCA), който може да функционира подобно на валутна борса.

TRON: Трон е децентрализирана платформа за развлечение и споделяне на съдържание, която използва технологиите блокчейн и пиър-ту-пиър (peer to peer). Мнозина я разглеждат и като социална медия от ново поколение, върху която можете да създавате и споделяте съдържание с всекиго и навсякъде по света. Това е валутата, която ви плаща за съдържание.

Lost Password